Osmose, de nachtmerrie van iedere polyester boot bezitter en aspirant koper, maar geen ongewoon verschijnsel, waar bijna altijd wel een oplossing voor is.

Hoe is de conditie van het laminaat van de polyester romp van uw jacht of boot? Door onze inspectie krijgt u daarvan een goede indicatie.
Het onderwaterschip wordt door ons eerst visueel beoordeeld en afgeklopt, met speciale aandacht voor “verdachte” plekken.
Zichtbare blazen of blaasjes op het onderwaterschip worden zorgvuldig geïnspecteerd en beoordeeld op locatie, afmetingen en zuurgraad. Dergelijke blaasjes duiden namelijk niet altijd op de aanwezigheid van osmose maar kunnen ook een andere oorzaak hebben.
Vervolgens wordt er een vochtmeting verricht. Alle observaties worden genoteerd en verwerkt in ons duidelijke, onafhankelijke, rapport.
Werkwijze osmoseonderzoek en vochtmeting voor polyester jachten en boten
Met een vochtmeter kunnen we aan de hand van de gevonden waarden een goede indicatie krijgen in welke conditie het onderwaterschip zich bevindt.

Zo kunnen we een inschatting maken of een polyester jacht een verhoogde kans heeft om in de toekomst osmose en blazen te gaan ontwikkelen.
Wij meten systematisch verdeeld over het onderwaterschip en bij verdachte plekken, diep in het laminaat, het vochtgehalte.
Indien nodig met meerdere typen vochtmeters, waaronder de bekende Tramex Skipper.
Wat is osmose bij polyester jachten en boten
Bij een vezel versterkte kunststof jacht (o.a. Polyester) wordt de term “osmose” algemeen gebruikt voor een aantal problemen in het onderwaterschip.

Het verschijnsel osmose is vaak te herkennen aan blaasjes of grotere blazen op de romp.
Bij het doorprikken hiervan komt er vaak een zuur ruikende vloeistof vrij. Over dit onderwerp bestaat veel onduidelijkheid en het is een dankbaar onderwerp voor het ontstaan van schrikbeelden bij eigenaar en toekomstige eigenaar van polyester jachten en boten
De vele verhalen en publicaties zorgen veelal voor verwarring en leiden vaak tot onnodig grote reparaties en hoge kosten.
Oorzaak van osmose bij jachten en boten:
Een “korte” omschrijving
Kunststof schepen, jachten en boten zijn opgebouwd uit lagen vezels. veelal glasvezels, die met elkaar zijn verbonden door een hars, het zogenaamde laminaat. Bij het fabricageproces wordt een katalysator toegevoegd aan de hars, waardoor het water uit de hars verdwijnt en het geheel een vaste samenstelling vormt.

Het laminaat wordt tegen indringend vocht beschermd door de buitenste laag van het schip, de zogenaamde gelcoat en eventueel later aangebrachte lagen epoxy. Ondanks deze beschermende lagen kan water door diverse oorzaken (bijvoorbeeld veroudering, beschadigingen in de gelcoat, slechte verwerking tijdens bouw e.d.) in het laminaat binnendringen.
Het binnendringende water reageert vervolgens met stoffen in het laminaat waardoor de hars in zijn oorspronkelijke bestanddelen terugvalt en er o.a. een zuur vocht ontstaat in een vochtinsluiting.

Het ingesloten vocht heeft veelal hogere concentraties van diverse stoffen dan het buitenboordwater waardoor er een water aanzuigende werking optreedt van laag naar hoog totdat er een evenwicht ontstaat.
Het binnendringen van water wordt dus versterkt waardoor de druk in het laminaat toeneemt.
Hierdoor kan delaminatie ontstaan door vochtinsluitingen die diep in het laminaat zijn ontstaan of blazen als de vochtinsluiting zich meer oppervlakkig bevindt tussen de gelcoat en het laminaat.
Dit zijn de zichtbare kenmerken van osmose. Indien het proces zich in deze fase bevindt dan is het laminaat in meer of mindere mate aangetast en is nader onderzoek nodig. Kleinere vochtinsluitingen hoeven geenszins hoge kosten of grote reparaties te betekenen als u tijdig maatregelen neemt.
Aanvullend aandachtspunten bij een vochtmeting en osmoseonderzoek
Bij het doorprikken en beoordelen van de eventueel aanwezige blazen of blaasjes zal er een (kleine) beschadiging ontstaan, dit is onvermijdelijk.
De zuurgraad van het vrijgekomen vocht geeft een indicatie van de osmose aan het onderwaterschip, en hoelang het proces al gaande is.

Ook zal de antifouling wellicht plaatselijk verwijderd moeten worden tot op de gelcoat omdat een vochtmeter reageert op het hierin eventueel aanwezige metaal, vaak koper. De eigenaar en opdrachtgever worden geadviseerd een restje passende antifouling bij de hand te hebben; we plekken dan gelijk bij.
Tijdens de ideale vochtmeting zal het onderwaterschip vrij van aangroei, droog (bij voorkeur minimaal 24 uur uit het water) en toegankelijk moeten zijn op de wal.
Helaas is dit niet altijd mogelijk of alleen tegen hoge kraan en stallingskosten. Wij overleggen dan graag met u over de alternatieve mogelijkheden.

De buitentemperatuur en de temperatuur van de romp dienen in alle gevallen boven de nul graden celcius te zijn. Een goede vochtmeter reageert namelijk niet op bevroren vocht oftewel ijs. De aanwijzing is nul. Als dergelijke temperaturen te verwachten zijn overleggen wij uiteraard met u.
Visuele inspectie, osmoseonderzoek van het polyester onderwaterschip en een vochtmeting zijn inbegrepen in onze aankoopkeuring, maar kunnen ook afzonderlijk als deelkeuring worden uitgevoerd.
De vochtmeters zijn een hulpmiddel voor het verkrijgen van gegevens voor het osmoseonderzoek. Een vochtmeter vasthouden kan iedereen, het juiste gebruik van de meter en interpretatie van de gevonden waarden vereist vakbekwaamheid, naast een objectieve en onafhankelijke werkwijze.
Wij zijn u graag van dienst.