Dit artikel is eerder verschenen in de nieuwsbrief van verzekeringsmaatschappij DOV. (nu deel van EOC)
Heeft u een ander schip op het oog? DOV adviseert u: laat voor de koop altijd een aankoopkeuring uitvoeren door een expert op het gebied van pleziervaartuigen. Hoe zo’n aankoopkeuring werkt en waarom deze keuring zo belangrijk is? DOV vroeg het scheepsexpert Arno Vuurens van Blue Loeks Marine.
“Met een aankoopkeuring weet u precies wát u koopt en of de prijs van het schip ’t wel echt waard is. In de praktijk zie ik vaak dat vaarliefhebbers al een schip hebben gekocht en vervolgens de keuring aanvragen. Juist vooraf inzicht in de staat van een schip kan veel ongemak voorkomen.”
‘Voorlopig’ koopcontract?
Het is dus beter om voor het bieden het schip te laten keuren. “Laat u ook niet voor de gek houden: er is niets voorlopigs aan een zogeheten ‘voorlopig koopcontract’. Vaak zit u aan het schip vast, zeker als er geen duidelijke afspraken zijn vastgelegd. Wil de verkoper niet dat er al vóór de koop een aankoopkeuring wordt uitgevoerd? Laat dan een ontbindende voorwaarde in het koopcontract opnemen.
De vooraf duidelijk omschreven uitkomst van de latere aankoopkeuring kan zo’n ontbindende voorwaarde zijn.”
Deelkeuring of een volledige aankoopkeuring?

Twee keuringen
Er zijn twee verschillende keuringen: een deelkeuring en een complete aankoopkeuring. Bij een deelkeuring wordt meestal alleen het onderwaterschip gecontroleerd. “Bij een complete aankoopkeuring – de naam zegt het al – wordt het gehele schip gecontroleerd, van onder tot boven. Van de kiel-rompverbinding tot de schroef en van de kuipvloer tot de mast. Om echt inzicht in de staat van een schip te krijgen, raad ik deze complete keuring aan.” (Een waarde taxatie kan aanvullend worden uitgevoerd bij beide keuringen, of als een zelfstandige opdracht. Een taxatie is echter geen keuring)
Perfect
onderhouden = perfect onderhouden
Maar
hoe werkt zo’n keuring dan precies? “Bij een complete
aankoopkeuring kom ik een hele dag langs op het schip. Ik kijk: komt
de staat van het schip overeen met hoe het wordt aangeprijsd door de
verkoper (bijvoorbeeld in een advertentie)? Als er ‘perfect
onderhouden’ staat, dan moet het schip ook daadwerkelijk perfect
onderhouden zijn. De verkoopprijs van het schip is er dan ook naar.
Dus als er in dit geval gebreken zijn, zoals een slechte staat van de
gasinstallatie of niet-werkende navigatieverlichting, dan moet je je
afvragen of het de koop waard is.”

Arno gaat actief op zoek naar storingen of andere gebreken, maar doet geen uitgebreid onderzoek als er iets niet werkt en voert geen reparaties uit. “Ik controleer en constateer. Ik druk letterlijk op een knop en kijk: gaat er nu dit of dat lampje branden? Dit noteer ik.
Ik repareer echter niet, dat zou een belangenverstrengeling kunnen betekenen. Het is aan de eigenaar om een nader onderzoek en reparatie te regelen. (of anders als betrokkenen dat afgesproken hebben)
Bewuste
beslissing
Na
afloop van de aankoopkeuring krijgt u een heel rapport thuisgestuurd.
Hierin ziet u de beoordeling van alle inspectiepunten. Het rapport
eindigt met een conclusie. Hierin leest u over de gebreken en ziet u
een advies voor herstel. “Dit rapport neem ik ook nog eens
telefonisch met u door. Op basis hiervan kunt u bewust de beslissing
nemen: ik koop dit schip wél, of niet.”